Η επιδότηση των καυσίμων κίνησης είναι ένα από τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 17 Μαρτίου 2022 και έρχεται για να καλύψει το αυξημένο κόστος των καυσίμων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Το πρόγραμμα αφορά 3,2 εκατομμύρια πολίτες (φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες) με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Ποιο είναι το ποσό της επιδότησης βενζίνης;

Επιδότηση βενζίνης οχήματος:

Αν είσαι κάτοικος ηπειρωτικής περιοχής, θα λάβεις επιδότηση 22 λεπτά ανά λίτρο (0,22 ευρώ/ λίτρο). Συνεπώς, τα χρήματα που κερδίζεις συνολικά είναι περίπου 40 ευρώ.
Παράδειγμα: Για 60 λίτρα κατανάλωσης μηνιαίως, αντί να πληρώσεις 2,20€ το λίτρο, θα πληρώσεις 1,98€.

Αν είσαι μόνιμος κάτοικος νησιού, θα έχεις επιδότηση είναι 27 λεπτά ανά λίτρο (0,27 ευρώ/ λίτρο). Άρα, η ελάφρυνση που θα έχεις για τρεις μήνες είναι περίπου στα 50 ευρώ.
Παράδειγμα: Για 60 λίτρα κατανάλωσης μηνιαίως, αντί να πληρώσεις 2,25€ το λίτρο, θα πληρώσεις 1,97€.

Επιδότηση βενζίνης μοτοσυκλέτας
Αν είσαι ιδιοκτήτης μοτοσυκλέτας συνολικά θα πάρεις επιδότηση:
30 ευρώ για την ηπειρωτική και
35 ευρώ για τη νησιωτική περιοχή.

Επιδότηση Diesel κίνησης

Η τιμή στη diesel θα μειωθεί κατά 15 λεπτά ανά λίτρο (0,15 ευρώ/ λίτρο).
Παράδειγμα: Εάν το μήνα βάλεις 60 λίτρα, αντί να πληρώσεις 2 ευρώ το λίτρο, θα πληρώσεις 1,85€.

Επιδότηση για ΤΑΧΙ
Και για τα ταξί ανακοινώθηκε πως θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ τον Απρίλιο.

Ποιοι θα πάρουν την επιδότηση βενζίνης;
Η επιδότηση αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται στην Ελλάδα και βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Επιπλέον:
Θα πρέπει να είσαι ιδιοκτήτης του οχήματος ή κάποιο ποσοστό να σου ανήκει ή να έχεις κλείσει συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.
Το όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία – να μην το έχεις δηλώσει σε ακινησία – και να είναι ασφαλισμένο.
Μπορείς να δηλώσεις μόνο ένα όχημα ανά φυσικό πρόσωπο.

Όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από το ΑΦΜ τους μπορούν πλέον να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel Pass, προκειμένου να λάβουν την κάρτα για την ενίσχυση και το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022 μέσω gov.gr με κωδικούς TaxisNet.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους:

είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου,
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται οτι το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην  άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Υπενθυμίζουμε ότι με την έκδοση της άυλης ψηφιακής κάρτας θα πιστωθούν επιπλέον 5 ευρώ με την διαφορα ότι μπορεί να  χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε πρατήρια καυσίμων.