Voucher «αστραπή» έως 18.000 ευρώ

Ενενήντα εκατ. ευρώ, με τη μορφή voucher, θα δοθούν σε 100.000 επιχειρήσεις για το ψηφιακό μετασχηματισμό τους, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σκοπός της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων είναι η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης.

επιχειρήσεις: Με τα κουπόνια του προγράμματος υιοθετούνται ή αλλάζουν:
1.ταμειακές μηχανές
2.συσκευές Pos
3.δημιουργία e-shop
4.αποθηκευτικοί χώροι τύπου Cloud
5.Οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να καλύψουν και μέρος τους κόστους για την ψηφιακή κατάρτιση των στελεχών τους.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν φέτος.

Επιχειρήσεις δικαιούχοι του προγράμματος
1. Έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.
2. Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα.
3. Έχουν ιδρυθεί/συσταθεί πριν την 01.01.2022.
4. Συνιστούν νομική οντότητα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης,

Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός) ή Ατομική Επιχείρηση και τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

«Voucher» σε 100.000 επιχειρήσεις για να αναβαθμιστούν ψηφιακά
Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινάει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» μέσω του οποίου θα δοθούν κουπόνια (voucher) σε 100.000 επιχειρήσεις για το ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Με τα κουπόνια του προγράμματος, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντικαταστήσουν και να αναβαθμίσουν ταμειακές μηχανές, συσκευές Pos, να δημιουργήσουν e-shop αλλά και αποθηκευτικούς χώρους τύπου Cloud. Θα μπορούν δε να καλύψουν και μέρος τους κόστους για την ψηφιακή κατάρτιση των στελεχών τους!
Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εφέτος.

επιχειρήσεις: Έως το 2025
Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη θα προκρίνονται οι επενδύσεις που έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, των ηλεκτρονικών πωλήσεων και των εφαρμογών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως και την υιοθέτηση εργαλείων ψηφιακής διαφήμισης και συστημάτων τηλεργασίας.

Επίσης, θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), ενώ όπως σημειώνεται θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν 500.000 ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS). Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων θα γίνεται με τη μορφή κουπονιού (voucher) το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε ειδική ηλεκτρονική αγορά (Digital Marketplace) όπου θα είναι διαθέσιμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούν να προμηθευτούν οι ΜΜΕ.

Τα επόμενα βήματα του έργου προβλέπουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης της διαδικασίας χορήγησης ενισχύσεων μέσω voucher μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Οι επιλέξιμες επενδύσεις/δαπάνες που θα επιδοτηθούν περιλαμβάνουν:
• Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Χρήση ασφαλών, διαλειτουργικών και ασφαλών ψηφιακών υπηρεσιών από ΜΜΕ για τη λήψη και την εκτέλεση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται

• Εξοπλισμός: Προμήθεια και λειτουργία εξοπλισμού ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ τερματικά, κινητές συσκευές) που προσφέρουν άμεση διαλειτουργικότητα με παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών και τις φορολογικές αρχές

• Εκτέλεση Συναλλαγών: Προμήθεια και λειτουργία υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο KYC/KYB.

• eInvoicing: Προμήθεια και λειτουργία ψηφιακών υπηρεσιών κατάλληλων για όλο το φάσμα της τιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών.

• eShops: Προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων για ΜΜΕ, κατάλληλων για εμπορία αγαθών και υπηρεσιών
• Κατάρτιση: Εστιασμένα, ηλεκτρονικά μαθήματα κατάρτισης για ΜΜΕ σχετικά με την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

• ΤηλεΕργασία. Χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για την διευκόλυνση της απομακρυσμένης εργασίας, της συνεργασία, της επικοινωνίας, μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, την οργάνωση της παραγωγικότητας των στελεχών, την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων των εταιρειών, και των εργασιών που πρέπει να εκτελεσθούν κ.α Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικές υπογραφές, τηλεργασία, συνεργατικά εργαλεία, εργαλεία διαχείρισης έργων κ.λπ.

• Βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη. Η παροχή της καλύτερης εμπειρίας στον πελάτη είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση και ειδικά για τις ΜΜΕ. Εργαλεία όπως CRM, ψηφιακό μάρκετινγκ, αυτοματισμός, υπηρεσίες πολυκαναλικής εξυπηρέτησης κ.α

• Business analytics. Η Διοίκηση της εταιρείας βάσει δεδομένων βελτιώνει τις επιχειρηματικές αποφάσεις στο σημερινό πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ψηφιακά εργαλεία όπως Business Analytics, Business Intelligence, Big data analytics αποτελούν σημαντικές επενδύσεις για τις ΜΜΕ.

• Τεχνητή Νοημοσύνη. Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιάζονται, γίνονται επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Καινοτόμες υπηρεσίες όπως Chatbots, Πρόβλεψη συμπεριφοράς καταναλωτή, Ανίχνευση απάτης, Εργαλεία επιχειρηματικών προβλέψεων, αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

• Υπηρεσίες Cloud.
Οι Υπηρεσίες Cloud (IAAS, PAAS & SAAS) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΜΜΕ, που εξομαλύνει ζητήματα όπως ανεπαρκή κεφάλαια, γρήγορη κλιμάκωση, αποτελεσματική επένδυση.

• Κυβερνοασφάλεια. Η επένδυση σε λύσεις ασφάλειας πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις ΜΜΕ. Ψηφιακά εργαλεία όπως DLP, Identity Management, εργαλεία συμμόρφωσης GDPR, υπηρεσίες SOC αποτελούν κρίσιμες υπηρεσίες για το
Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΜΜΕ.

• IoT. Οι λύσεις IoT θα ωφελήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ικανοποίησης των καταναλωτών, της συντήρησης παγίων, της παραγωγικότητας, της ασφάλειας κλπ

• Ψηφιακές Δεξιότητες. Αφορά την ενίσχυση της Ψηφιακής Ικανότητας των ΜΜΕ, με την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης των στελεχών τους σε θέματα που σχετίζονται με τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

• Ψηφιακή Διαφήμιση μέσω ψηφιακών και πολυμέσων. Η υποστήριξη των διαδικασιών marketing των ΜΜΕ με ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες βρίσκεται στον πυρήνα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους